Γιατί το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Είναι το πιο υγιές λίπος στη Γη
Θρεπτική σύνθεση από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Ε και Κ και άφθονα ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Μια κουταλιά της σούπας (13,5 γραμμάρια) ελαιόλαδο περιέχει τα εξής:
Κορεσμένα λιπαρά: 14%
Μονοακόρεστα λιπαρά: 73% (κυρίως ελαϊκό οξύ)
Βιταμίνη Ε: 13% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Βιταμίνη Κ: 7% του DV
Συγκεκριμένα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο λάμπει στην αντιοξειδωτική του περιεκτικότητα. Τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μερικά από αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών. Τα κύρια αντιοξειδωτικά του ελαίου περιλαμβάνουν την αντιφλεγμονώδη ελαιοκανθάλη, καθώς και την ελευρωπαΐνη, μια ουσία που προστατεύει την LDL (κακή) χοληστερόλη από την οξείδωση. Μερικοί άνθρωποι έχουν επικρίνει το ελαιόλαδο επειδή έχει υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 (πάνω από 10:1). Ωστόσο, η συνολική του ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, επομένως αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
Τι είναι το ελαιόλαδο και πώς παρασκευάζεται;
Το ελαιόλαδο είναι λάδι που έχει εξαχθεί από τις ελιές, τους καρπούς της ελιάς. Η διαδικασία παραγωγής είναι απίστευτα απλή. Οι ελιές μπορούν να συμπιεστούν για να εξαχθεί το λάδι τους, αλλά οι σύγχρονες μέθοδοι περιλαμβάνουν σύνθλιψη των ελιών, ανάμειξή τους και στη συνέχεια διαχωρισμό του λαδιού από τον πολτό σε φυγόκεντρο. Μετά τη φυγοκέντρηση, μικρές ποσότητες λαδιού παραμένουν στον ελαιοπυρήνα. Το λάδι που έχει απομείνει μπορεί να εξαχθεί χρησιμοποιώντας χημικούς διαλύτες και είναι γνωστό ως πυρηνέλαιο. Το πυρηνέλαιο είναι γενικά φθηνότερο από το κανονικό ελαιόλαδο και έχει κακή φήμη. Η αγορά του σωστού τύπου ελαιολάδου είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν τρεις κύριες ποιότητες ελαιολάδου - εξευγενισμένο, παρθένο και εξαιρετικά παρθένο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το λιγότερο επεξεργασμένο ή εξευγενισμένο είδος. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το πιο υγιεινό είδος ελαιολάδου. Εξάγεται με φυσικές μεθόδους και τυποποιείται ως προς την καθαρότητα και ορισμένες αισθητηριακές ιδιότητες όπως η γεύση και η όσφρηση. Το ελαιόλαδο που είναι πραγματικά εξαιρετικά παρθένο έχει μια ξεχωριστή γεύση και είναι υψηλό σε φαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι τόσο ευεργετικό. Νομικά, τα φυτικά έλαια που επισημαίνονται ως ελαιόλαδο δεν μπορούν να αραιωθούν με άλλους τύπους ελαίων. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε προσεκτικά την ετικέτα και να αγοράσετε από έναν αξιόπιστο πωλητή.